Friptura din ciuperci Coama Leului cu sos de oțet balsamic pe pat de mămăligă


Timp de preparare : 60 min
Timp de gătire : 25 min
Timp total: ~ 1.5 ore
Ingrediente pentru 4 porții
6 – 8 ciuperci Coama Leului de mărime medie (~600g);
2 linguri Ulei de măsline;
100g Unt nesărat;
8 căței Usturoi;
4 firișoare Rozmarin;
6 firișoare Salvie;
2 lingurițe boia dulce;
100 ml Vin roșu;
6 linguri Smântână de gătit;
2 lingurițe Oțet balsamic;
Sare și Piper după gust;
150g Mălai;
1L apă;
Verdețuri proaspete pentru servire.
Instructiuni de preparare
Puneți o tigaie de fontă la foc mediu, adăugați puțină apă și ciupercile și lăsațile până încep ciupercile să lase apă.
Adăugați uleiul de măsline și 20g unt și amestecați-le până când se topește complet untul.
Rumeniți ciupercile pe ambele părți, până când devin ușor maro-aurii, aproximativ 2 minute pe parte (folosiți o altă tigaie pentru a presa pe ciuperci pentru a scoate apa din ele), aveți grijă să nu se ardă untul, dacă ciupercile nu sunt gata și untul începe să se ardă mai adăugați puțină apă (dacă nu încap toate ciupercile într-o tură repetați de câte ori este necesar).
Adăugați usturoiul, rozmarinul, salvia și boiaua în tigaie. Mai adăugați puțin unt, lăsați-l să se topească, apoi înclinați tigaia și folosiți o lingură pentru a lua untul topit și turnați-l peste ciuperci de aproximativ 8 – 10 ori pe fiecare parte, mai adăugați unt dacă este necesar. Când acestea sunt gata scoateți-le pe un tocător.
Pentru sos, lăsați ierburile, usturoiul și untul în tigaie și reduceți focul la mic/mediu. Adăugați vinul și amestecați pentru a evapora alcoolul. Odată redus, adăugați smântâna și amestecați bine, asezonați cu sare și piper și adăugați oțetul balsamic. Amestecați, gustați și mai asezonați dacă este nevoie.
Pentru mămăligă, pregătiți o oala la foc mediu cu apă și mălai. Amestecați viguros cu o paletă de silicon pentru a elimina cocoloașele și până începe să se îngroașe. Continuați să amestecați până când mămăliga devine groasă și cremoasă, aproximativ 10 minute. Reduceți focul la mic și asezonați cu sare după gust, continuați să amestecați până când mămăliga devine cremoasă, aproximativ 20 de minute.
Pentru servire, așezați pe un pat de mămăligă ciupercile, turnați sosul din tigaie și împrăștiați puține verdețuri proaspete peste.