King Oyster Teriyaki (vegan)

Timp de preparare : 20-25 min

Timp de gătire : 20 min

Timp total: 45 min 

Ingrediente pentru 2 porții
  • 400g Ciuperci King Oyster mari

  • 3 tbsp Sos de soia

  • 3 tbsp Sake (sau mirin - vezi notițe)

  • 2 tsp Zahăr

  • 2 tbsp Ulei pentru prăjit

  • 3-4 Fire de ceapă verde

  • 2 Porții de orez alb fiert pentru garnitură

  • Semințe de susan prăjite

Instructiuni
  1. Tăiați ciupercile pe lungime, în felii (approx. 5mm grosime) și apoi transferațile pe o farfurie mare. Dacă ciupercile sunt mari, le puteți tăia in 2 sau 3 înainte de a le felia.

  2. Combinați sosul de soia, sake și zahărul într-un bol.

  3. Turnați amestecul peste ciuperci și amestecați cu grijă ca toate ciupercile să aiba un start uniform pe ele și lăsați-le să se marineze cel puțin 15 min.

  4. Adăugați 1 lingurită de ulei in tigaie și încingeți-o (nu trebuie sa iasa fum din ulei, dar trebuie sa sfârâie când adăugați ciupercile).

  5. Gătiți ciupercile în mai multe ture. Împrăștiați-le în tigaie în așa fel încât să nu se suprapună în timpul gătirii. Păstrați marinada pentru următorii pași.

  6. Lăsați ciupercile să se prăjească pe o parte fără să le amestecați . Când se rumenește bine partea inferioară, întoarceți-le pe partea cealaltă și lăsați-le să se prăjeasca si pe partea asta. Tot procesul ia approx 8-10 min per tură (poate să varieze în functie de tipul de aragaz si ulei folosit). Puneți deoparte ciupercile gătite si repetați pașii 4-6, adăugând cate o linguriță de ulei de fieacre da până terminați de prăjit toate ciupercile.

  7. Când terminați de gătit toate ciupercile prăjiți ușor jumătate din ceapa verde tocată si apoi adăugați înapoi în tigaie toate ciupercile, împreună cu marinada și lasați la foc mediu până ce lichidul scade. (2-3 min)

  8. Puneți ciupercile peste orez și presărați peste ele semințe de susan prăjite si ceapă verde tocată

King Oyster Teriyaki

Notițe
  • Dacă nu găsiți sake, îl puteți înlocui cu mirin, dar atunci reduceți cantitatea de zahăr adăugat la jumătate

  • Uneori ciupercile absorb mai multă marinadă și va fi nevoie să preparați mai multă. Cantitățile date sunt orientative.

  • Cele mai bune uleiuri pentru prăjit sunt cele care încep să fumege la temperaturi cât mai înalte (ex: Ulei rafinat de floarea soarelui, uleirafinat de avocado, ulei de canola etc)