Informații nutriționale
Studiul nutrițional este bazat pe datele oferite de U.S. Food and Drug Administration (US FDA), organ similar cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Datele utilizate și calculate sunt pentru o porție de 100 [g] de Coama Leului și sunt comparate cu o dieta de 2000 [kcal] recomandată de US FDA [1-2].
Coama Leului are puține calorii, prezintă valori moderate de carbohidrați, un nivel relativ crescut de proteine și un nivel foarte scăzut de grăsimi. În prezent, agenția US FDA, nu oferă o deconstrucție completă a tipurilor de carbohidrați, a proteinelor (amino-acizilor) și a grăsimilor (saturate, nesaturate, etc).
Ea este și foarte bogată în vitaminele B care ajută la un metabolism mai bun, contribuie la o îmbunătățire a sistemul imun și are un aport echilibrat de minerale esențiale și în cupru care ajută corpul sa facă globule roșii, și ajută să mențină nervii și sistemul imun sănătos.
Beneficii de sănătate
Cercetările și studiile legate de Coama Leului arată că posedă proprietăți nootrope, antiinflamatorii, antioxidante și imunostimulatoare în celule de test, animale și oameni. A fost folosită și este folosită de secole, posibil milenii ca ciupercă medicinală, în special de către practicienii de medicină tradițională din China și Japonia.
Nootrop puternic
Coama Leului este cel mai bine cunoscută pentru puternicele sale efecte nootrope, care îmbunătățesc procesele cognitive, simulând și stimulând factorul de dezvoltare nervoasă [3-4] , care determină neuronii să crească, să trăiască mai mult și să formeze conexiuni mai puternice si mai multe, îmbunătățind astfel eficiența comunicării dintre aceștia.
Studiile care au izolat compușii care generează aceste efecte au fost făcute pe culturi de celule, iar cele care au demonstrat o creștere a activității hipocampului (centrul memoriei) au fost realizate pe șoareci [5-6]. Totuși există câteva studii realizate pe oameni care arată rezultate promițătoare. Un exemplu este acest studiu din 2019, [7] în care participanții ce au urmat o dieta suplimentată cu extract de Coama Leului timp de 12 săptămâni au obținut rezultate mai bune la testele de memorie decât grupul de control care a primit placebo și decât rezultatele pe care le-au avut înaintea de a începe suplimentarea dietei.
Poate proteja împotriva demenței
Capacitatea creierului de a crește și de a forma noi conexiuni tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă, care poate explica de ce funcționalitatea normală mentală se deteriorează la oameni mai în vârstă. S-a descoperit despre Ciuperca Coama Leului că are doi compuși speciali care pot stimula regenerarea celulelor crierului și anume: Hericenona și Erinacina [8].
Studiile realizate pe animale [9-11] arată că suplimentarea dietei cu ciuperca Coama Leului ar putea ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer. În 2020, un studiu [12] realizat asupra persoanelor diagnosticate cu Alzheimer ușor a descoperit că suplimentarea cu 1 gram de ciuperci Coama Leului zilnic timp de 49 de săptămâni a îmbunătățit semnificativ rezultatele testelor cognitive.
Ameliorarează simptomele ușoare de depresie și anxietate
În timp ce există multe cauze ale anxietății și a depresiei, inflamația cronică poate fi un factor care contribuie major. Cercetările pe animale [13-15], în special la șoareci, arată că extractul de Coama Leului are proprietăți antiinflamatorii care pot reduce simptomele de anxietate și depresie. În plus, ciuperca Coama Leului, poate să îmbunătățească funcționarea hipocampului, o regine a creierului care procesează amintirile și răspunsurile emoționale. În 2010, un studiu [16] realizat asupra femeilor aflate la menopauză, arată că alimentația zilnică de biscuiți care conțin extract de Coama Leului timp de o lună a ajutat la combaterea senzațiilor de iritare și anxietate.
Ajută la o recuperare mai rapidă în urma leziunilor sistemului nervos
Leziunile cerebrale sau cele la măduva spinării pot cauza diferite complicații medicale grave, printre care și paralizia și/sau pierderea funcțiilor cerebrale care pot dura o perioadă lungă de timp să se vindece. Cu toate acestea, cercetările [17-18] au descoperit că extractul de ciuperci Coama Leului poate ajuta la accelerarea recuperării leziunilor respective. De asemenea, poate ajuta la reducerea severității leziunilor cerebrale după un accident vascular cerebral.
În prezent, încă nu s-au efectuat studii care să implice oameni pentru a determina dacă extractul de Coama Leului ar avea același efect terapeutic asupra leziunilor nervoase, așa cum demonstrează cercetarea pe animale.
Ajută la reducerea stresului oxidativ și la lupta cu cancerul
Inflamația cronică și stresul oxidativ sunt considerate cazualele de bază ale multor boli moderne, inclusiv bolile de inimă, cancerul și tulburările autoimune [19]. Cercetările au observat că în compoziția ciupercii Coama Leului există compuși antiinflamatori și antioxidanți puternici care ar putea ajuta la reducerea severității acestor boli, această ciupercă fiind recomandată ca o bună sursă alimentară de antioxidanți [20-21]. Mai multe studii [22-24] efectuate pe rozătoare au constat că extractul de Coama Leului a redus indicatorii inflamației și a stresului oxidativ și ar putea fi deosebit de util în gestionarea bolii inflamatorii intestinale, a leziunilor hepatice și a accidentului vascular cerebral.
Unele cercetări legate de Coama Leului sugerează că are capacitatea de a lupta împotriva cancerului datorată existenței a mai multor compuși unici [25-26]. În cele din urmă, atunci când extractul de Coama Leului este amestecat cu celule canceroase într-un tub de testare, ele induc o moarte mai rapidă a celulelor canceroase. Acest lucru a fost demonstrat de mai multe ori pe mai multe tipuri de celule canceroase, inclusiv celule canceroase de ficat, colon, stomac și sânge [27-30].
Cu toate acestea, efectele anticancerigene ale ciupercii Coama Leului nu au fost testate la oameni, astfel încât mai multe studii sunt necesare pentru a determina beneficiile potențiale, dar rezultatele din studiile de laborator și pe cele de pe animale sunt promițătoare.
Protecție împotriva ulcerelor în tractul digestiv
Există doi factori majori care cauzează în mod tipic ulcerul în tractul digestiv [31] și anume:
Supraproducția bacteriei Helicobacter Pylori (H. Pylori);
Deteriorarea stratului mucoasei stomacului, adesea cauzată de utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare.
Coama Leului poate ajuta la protecția împotriva dezvoltării ulcerului gastric prin inhibarea creșterii bacteriei H. Pylori [32]. Mai multe studii [33-34], în tuburi de testare în laborator, au constatat că extractul de Coama Leului poate prevenii supraproducția de H. Pylori, dar încă nu s-au realizat studii dacă extractul are același efecte în interiorul stomacului. Un studiu din 2013 [35], realizat pe animale, a descoperit faptul că extractul de Coama Leului este mai eficient în prevenirea ulcerului gastric indus de consumul de alcool decât medicamentele tradiționale care reglează nivelul de acid gastric și fără a avea efecte secundare negative.
Extractul de Coama Leului poate reduce inflamația și poate prevenii deteriorarea țesuturilor în zonele intestinale, care poate ajuta la tratarea bolilor inflamatorii intestinalele precum colita ulcerativă și boala Crohn [24][36-37]. În 2016, un studiu [38] realizat asupra personalelor cu colită ulcerativă a constatat că administrarea unui supliment de mai multe ciuperci care conținea și Coama Leului a redus semnificativ simptomele.
Reducerea riscului de boli cardiovasculare
Factorii principali de risc pentru bolile cardiovasculare includ:
Obezitatea;
Nivelul ridicat de trigliceride;
Cantități mari de colesterol oxidat;
O tendință crescută de a se forma cheaguri de sânge.
Cercetările, realizate până acum, arată că extractul de Coama Leului poate influența unii din acești factori și în final poate reduce riscul bolilor de inimă. Mai multe studii [39-40] realizate pe animale arată faptul că extractul îmbunătățește metabolismul arderii grăsimilor și scade nivelul trigliceridelor. În 2010, un studiu [40] realizat pe șobolani hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi care au primit suplimente zilnice de Coama Leului au arătat niveluri de trigliceride cu 27 % mai scăzute și cu 42 % mai puțină greutate depusă după 28 de zile.
S-a descoperit, în teste de laborator [41-42], că extractul de Coama Leului poate ajuta la prevenirea oxidării colesterolului în sânge. Moleculele de colesterol oxidat au tendința să se depună pe pereții arterelor, scăzându-le elasticitatea, crescând riscul atacului de cord și accidentului vascular cerebral. În plus, ciupercile Coama Leului conțin un compus numit hericenonă B, care poate să scadă rata de coagulare a sângelui în organism și poate reduce, de asemenea, riscurile atacului de cord și accidentului vascular cerebral.
Ajută la gestionarea nivelului glicemic din sânge
Nivelul ridicat al zaharului în sânge cauzează mai multe probleme, în principal diabetul, dar și complicații precum boli renale, deteriorarea nervilor în mâini, picioare și pierderea vederii. Studii [43-45] efectuate pe șoareci indică faptul că extractul de Coama Leului poate determina niveluri semnificativ mai scăzute ale zahărului din sânge, atât în cazul indivizilor sănătoși, cât și al celor diabetici, atunci când sunt administrate doze zilnice de 6 mg pe kilogram masă corporala. Acest lucru este realizat prin blocarea activității enzimei alfa-glucozidază, care descompune carbohidrații în intestinul subțire, rezultând la un nivel mai mic de carbohidrați digerați în organism, rezultând la niveluri mai scăzute de zahăr din sânge.
Ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar
Un sistem imun puternic protejează corpul de bacterii, viruși și alți patogeni care cauzează tot felul de boli, pe de altă parte, un sistem imun slab va expune corpul la un risc mai mare de a dezvolta boli infecțioase. Există niște studii [36][46] care zic că extractul de Coama Leului poate întării imunitatea prin creșterea activității sistemului imunitar intestinal, care protejează corpul de patogenii care pătrund în intestin prin cavitatea bucală. Aceste efecte pot fi parte datorată schimbărilor benefice în bacteriile intestinale care stimulează sistemul imunitar.
Efectele stimulatoare ale sistemului imunitar ale ciupercilor Coama Leului sunt foarte promițătoare, dar acest domeniu de cercetare este încă în curs de dezvoltare.
Pentru mai multe informații am asigurat toate sursele bibliografice pe care le-am utilizat în sintetizarea acestui articol, utilizând surse de încredere în mare parte articole, lucrări științifice și publicații ale U.S. National Institutes of Health și ale revistei de specialitate Science Direct.
Bibliografie
Daily Value on the Nutrition and Supplement Facts Labels. (2024). Preluat de pe U.S. Food & Drug Administration: https://www.fda.gov/food/nutrition-facts-label/daily-value-nutrition-and-supplement-facts-labels
Mushroom, lion's mane. (2021). Preluat de pe U.S. Food & Drug Administration: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1999626/nutrients
Koichiro Mori et al, Nerve Growth Factor-Inducing Activity of Hericium erinaceus in 1321N1 Human Astrocytoma Cells (2008). Preluat de la Agenția Japoneză de Știință și Tehnologie (JST): https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/31/9/31_9_1727/_pdf/-char/en
Young Shik Park et al, Effect of an exo-polysaccharide from the culture broth of Hericium erinaceus on enhancement of growth and differentiation of rat adrenal nerve cells (2002), Preluat de pe Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3449638/
Ramón Martínez-Mármol et al, Hericerin derivatives activates a pan-neurotrophic pathway in central hippocampal neurons converging to ERK1/2 signaling enhancing spatial memory (2023), Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36660878/
Federico Brandalise et al, Dietary Supplementation of Hericium erinaceus Increases Mossy Fiber-CA3 Hippocampal Neurotransmission and Recognition Memory in Wild-Type Mice (2017), Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5237458/
Yuusuke Saitsu et al, Improvement of cognitive functions by oral intake of Hericium erinaceus (2019), . Preluat de la Agenția Japoneză de Știință și Tehnologie (JST): https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/31/9/31_9_1727/_pdf/-char/en
Kushairi, N., Phan, C. W., Sabaratnam, V., David, P., & & Naidu, M. (2019). Lion's Mane Mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. Suppresses H2O2-Induced Oxidative Damage and LPS-Induced Inflammation in HT22 Hippocampal Neurons and BV2 Microglia. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720269/
Cheng, J. H., Tsai, C. L., Lien, Y. Y., Lee, M. S., & & Sheu, S. C. (2016). High molecular weight of polysaccharides from Hericium erinaceus against amyloid beta-induced neurotoxicity. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895996/
Tsai-Teng, T., Chin-Chu, C., Li-Ya, L., Wan-Ping, C., Chung-Kuang, L., Chien-Chang, S., . . . & Shiao, Y. J. (2016). Erinacine A-enriched Hericium erinaceus mycelium ameliorates Alzheimer's disease-related pathologies in APPswe/PS1dE9 transgenic mice. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27350344/
Zhang, J., An, S., Hu, W., Teng, M., Wang, X., Qu, Y., . . . & Wang, D. (2016). he Neuroprotective Properties of Hericium erinaceus in Glutamate-Damaged Differentiated PC12 Cells and an Alzheimer's Disease Mouse Model. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133811/
Li, I. C., Chang, H. H., Lin, C. H., Chen, W. P., Lu, T. H., Lee, L. Y., . . . & Lin, D. P. (2020). Prevention of Early Alzheimer's Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7283924/
Brandalise, F., Cesaroni, V., Gregori, A., Repetti, M., Romano, C., Orrù, G., . . . & Rossi, P. (2017). Dietary Supplementation of Hericium erinaceus Increases Mossy Fiber-CA3 Hippocampal Neurotransmission and Recognition Memory in Wild-Type Mice. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5237458/
Chiu, C. H., Chyau, C. C., Chen, C. C., Lee, L. Y., Chen, W. P., Liu, J. L., . . . & Mong, M. C. (2018). Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelium Produces Antidepressant-Like Effects through Modulating BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β Signaling in Mice. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29364170/
Ryu, S., Kim, H. G., Kim, J. Y., Kim, S. Y., & & Cho, K. O. (2018). Hericium erinaceus Extract Reduces Anxiety and Depressive Behaviors by Promoting Hippocampal Neurogenesis in the Adult Mouse Brain. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29091526/
Chong, P. S., Fung, M. L., Wong, K. H., & & Lim, L. W. (2019). Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/
Samberkar, S., Gandhi, S., Naidu, M., Wong, K. H., Raman, J., & & Sabaratnam, V. (2015). Lion's Mane, Hericium erinaceus and Tiger Milk, Lignosus rhinocerotis (Higher Basidiomycetes) Medicinal Mushrooms Stimulate Neurite Outgrowth in Dissociated Cells of Brain, Spinal Cord, and Retina: An In Vitro Study. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853959/
Wong, K. H., Kanagasabapathy, G., Naidu, M., David, P., & & Sabaratnam, V. (2016). Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers., a medicinal mushroom, activates peripheral nerve regeneration. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25159861/
Furman, D., Campisi, J., Verdin, E., Carrera-Bastos, P., Targ, S., Franceschi, C., . . . & Lucia, A. (2019). Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147972/
Abdullah, N., Ismail, S. M., Aminudin, N., Shuib, A. S., & & Lau, B. F. (2012). Evaluation of Selected Culinary-Medicinal Mushrooms for Antioxidant and ACE Inhibitory Activities. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21716693/
Hou, Y., Ding, X., & & Hou, W. (2015). Composition and antioxidant activity of water-soluble oligosaccharides from Hericium erinaceus. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25529054/
Han, Z. H., Ye, J. M., & & Wang, G. F. (2013). Evaluation of in vivo antioxidant activity of Hericium erinaceus polysaccharides. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23000690/
Hao, L., Xie, Y., Wu, G., Cheng, A., Liu, X., Zheng, R., . . . & Zhang, J. (2015). Protective Effect of Hericium erinaceus on Alcohol Induced Hepatotoxicity in Mice. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25960751/
Qin, M., Geng, Y., Lu, Z., Xu, H., Shi, J. S., Xu, X., & & Xu, Z. H. (2016). Anti-Inflammatory Effects of Ethanol Extract of Lion's Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes), in Mice with Ulcerative Colitis. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27481156/
Lee, S. R., Jung, K., Noh, H. J., Park, Y. J., Lee, H. L., Lee, K. R., . . . & Kim, K. H. (2015). A new cerebroside from the fruiting bodies of Hericium erinaceus and its applicability to cancer treatment. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26547693/
Zhang, F., Lv, H., & & Zhang, X. (2020). Erinacerins, Novel Glioma Inhibitors from Hericium erinaceus, Induce Apoptosis of U87 Cells through Bax/Capase-2 Pathway. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32753025/
Blagodatski, A., Yatsunskaya, M., Mikhailova, V., Tiasto, V., Kagansky, A., & & Katanaev, V. L. (2018). Medicinal mushrooms as an attractive new source of natural compounds for future cancer therapy. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6044372/
Kim, S. P., Kang, M. Y., Choi, Y. H., Kim, J. H., Nam, S. H., & & Friedman, M. (2011). Mechanism of Hericium erinaceus (Yamabushitake) mushroom-induced apoptosis of U937 human monocytic leukemia cells. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21779573/
Li, G., Yu, K., Li, F., Xu, K., Li, J., He, S., . . . & Tan, G. (2014). Anticancer potential of Hericium erinaceus extracts against human gastrointestinal cancers. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24631140/
Li, W., Zhou, W., Kim, E. J., Shim, S. H., Kang, H. K., & & Kim, Y. H. (2015). Isolation and identification of aromatic compounds in Lion's Mane Mushroom and their anticancer activities. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25306354/
Narayanan, M., Reddy, K. M., & & Marsicano, E. (2018). Peptic Ulcer Disease and Helicobacter pylori infection. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140150/
Wang, G., Zhang, X., Maier, S. E., Zhang, L., & & Maier, R. J. (2019). In Vitro and In Vivo Inhibition of Helicobacter pylori by Ethanolic Extracts of Lion's Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes). Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30806251/
Liu, J. H., Li, L., Shang, X. D., Zhang, J. L., & & Tan, Q. (2016). Anti-Helicobacter pylori activity of bioactive components isolated from Hericium erinaceus. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26364939/
Shang, X., Tan, Q., Liu, R., Yu, K., Li, P., & & Zhao, G. P. (2013). In vitro anti-Helicobacter pylori effects of medicinal mushroom extracts, with special emphasis on the Lion's Mane mushroom, Hericium erinaceus (higher Basidiomycetes). Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23557368/
Wong, J. Y., Abdulla, M. A., Raman, J., Phan, C. W., Kuppusamy, U. R., Golbabapour, S., & & Sabaratnam, V. (2013). Gastroprotective Effects of Lion's Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extract against Ethanol-Induced Ulcer in Rats. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24302966/
Diling, C., Xin, Y., Chaoqun, Z., Jian, Y., Xiaocui, T., Jun, C., . . . & Yizhen, X. (2017). Extracts from Hericium erinaceus relieve inflammatory bowel disease by regulating immunity and gut microbiota. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29156761/
Ren, Y., Geng, Y., Du, Y., Li, W., Lu, Z. M., Xu, H. Y., . . . & Xu, Z. H. (2018). Polysaccharide of Hericium erinaceus attenuates colitis in C57BL/6 mice via regulation of oxidative stress, inflammation-related signaling pathways and modulating the composition of the gut microbiota. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29677563/
Therkelsen, S. P., Hetland, G., Lyberg, T., Lygren, I., & & Johnson, E. (2016). Effect of the Medicinal Agaricus blazei Murill-Based Mushroom Extract, AndoSanTM, on Symptoms, Fatigue and Quality of Life in Patients with Crohn's Disease in a Randomized Single-Blinded Placebo Controlled Study. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944955/
Choi, W. S., Kim, Y. S., Park, B. S., Kim, J. E., & & Lee, S. E. (2013). Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3714447/
Hiwatashi, K., Kosaka, Y., Suzuki, N., Hata, K., Mukaiyama, T., Sakamoto, K., . . . & Komai, M. (2010). Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) improved lipid metabolism in mice fed a high-fat diet. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20622452/
Albadawi, D. A., Ravishankar, D., Vallance, T. M., Patel, K., Osborn, H. M., & & Vaiyapuri, S. (2022). Impacts of Commonly Used Edible Plants on the Modulation of Platelet Function. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8775512/
Rahman, M. A. (2014). Inhibitory effect on in vitro LDL oxidation and HMG Co-A reductase activity of the liquid-liquid partitioned fractions of Hericium erinaceus (Bull.) Persoon (lion's mane mushroom). Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24959591/
He, X., Wang, X., Fang, J., Chang, Y., Ning, N., Guo, H., . . . & Zhao, Z. (2017). Structures, biological activities, and industrial applications of the polysaccharides from Hericium erinaceus (Lion's Mane) mushroom: A review. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28087447/
Lee, S. K., Ryu, S. H., Turk, A., Yeon, S. W., Jo, Y. H., Han, Y. K., . . . & Lee, M. K. (2020). Characterization of α-glucosidase inhibitory constituents of the fruiting body of lion's mane mushroom (Hericium erinaceus). Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32738392/
Zhang, C., Li, J., Hu, C., Wang, J., Zhang, J., Ren, Z., . . . & Jia, L. (2017). Antihyperglycaemic and organic protective effects on pancreas, liver and kidney by polysaccharides from Hericium erinaceus SG-02 in streptozotocin-induced diabetic mice. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28883631/
Sheng, X., Yan, J., Meng, Y., Kang, Y., Han, Z., Tai, G., . . . & Cheng, H. (2017). Immunomodulatory effects of Hericium erinaceus derived polysaccharides are mediated by intestinal immunology. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28266682/