Stirfry de Coama Leului

Timp de preparare : 60 min

Timp de gătire : 25 min

Timp total: ~ 1.5 ore

Ingrediente pentru 4 porții

Pentru sosul de alune:

  • 5 linguri Unt arahide;

  • 4 linguri Sos Tamari;

  • 2 – 3 linguri Sirop de arțar;

  • 2 linguri Zeamă lămâie verde;

  • 1 lingură Ulei de susan;

  • 1 – 2 lingurițe Sos Siracha;

  • 1 linguriță Ghimbir tocat.

Pentru Stirfry

  • 250g Coama Leului;

  • 400g Tofu extra ferm;

  • 350g Orez alb sau brun

  • 2 Morcovi;

  • 2 Dovlecei de vară;

  • 1 Ardei gras;

  • 2 linguri Ulei de susan;

  • 2 Cepe verzi;

  • 1 linguriță Usturoi măcinat;

  • Sare și Piper după gust.

Instructiuni de preparare

Pentru sosul de alune:

  1. Adăugați toate ingredientele într-un bol și amestecați bine. Pentru prima dată, pentru siguranță, începeți cu mai puțin sirop de arțar și Siracha, gustați și ajustați după preferințele voastre.

Pentru Stirfry

  1. Pregătiți orezul pentru Stirfry: Fierbeți orezul în apă aproximativ 5 – 10 minute, apoi opriți focul. Puneți un capac pe vas și lăsați-l timp de 10 minute pentru a permite aburului să continue gătirea orezului. Transferați orezul într-un vas descoperit și puneți-l în frigider pentru cel puțin 30 minute (ideal lăsat peste noapte);

  2. Scurgeți tofu-ul și presați-l până când cea mai mare partea a apei este scursă. Tăiați în cubulețe de aproximativ 2 cm și puneți-le deoparte. Curățați și tăiați legumele în felii de aproximativ jumate de centimetru și tocați ceapa verde rondele și puneți-o deoparte pentru servire.

  3. Încălziți o tigaie mare de sotat în care adăugați puțin ulei de susan. Adăugați legumele (fără ciuperci și ceapa) și sotați pentru aproximativ 10 minute, până încep să se înmoaie și să se închidă la culoare. Adăugați ciupercile și orezul din frigider și sotați pentru cel puțin 15 minute, amestecând des, până când legumele, ciupercile și orezul sunt rumenite.

  4. Încălziți o altă tigaie și adăugați aproximativ o lingură de ulei de susan. Puneți tofu în tigaie, întoarceți-l pe ambele părți pentru a le acoperi cu ulei, apoi presărați sare, piper și praf de usturoi. Sotați tofu-ul timp de 5 minute pe o parte, apoi întoarceți-l și gătiți pentru încă 3 – 4 minute, până când ambele părți sunt rumenite.

  5. Serviți în farfurii adânci așezați amestecul de legume, apoi tofu și deasupra turnați sosul de alune și ceapa verde tocată.

Stirfry de Coama Leului