Studiul nutrițional este bazat pe datele oferite de U.S. Food and Drug Administration (US FDA), organ similar cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Datele utilizate și calculate sunt pentru o porție de 100 [g] de King Oyster și sunt comparate cu o dieta de 2000 [kcal] recomandată de US FDA. [1][2]
Ciuperca King Oyster este destul de scăzută în calorii, prezintă valori moderate de carbohidrați și respectiv proteine și un nivel foarte scăzut de grăsimi. În prezent, agenția US FDA, nu oferă o deconstrucție completă a tipurilor de carbohidrați, a proteinelor (amino-acizilor) și a grăsimilor (saturate, nesaturate, etc).
Ciupercile King Oyster sunt foarte bogate în vitaminele B care ajută la un metabolism mai bun, contribuie la o îmbunătățire a sistemul imun și au un aport echilibrat de minerale esențiale. Deși conținutul de vitamina D este scăzut in King Oyster, s-a demonstrat că acesta poate fi crescut prin tăierea ciupercii în felii și lăsarea feliilor la soare. [3]
Informații nutriționale - King Oyster
Beneficii de sănătate
S-au efectuat multe studii despre ciupercile King Oyster și despre ciupercile din genul Pleurotus, cu toate acestea, mare parte din cercetare este concentrată pe studii de laborator, pe studii cu animale, ca rezultat, nu este ușor să se determine relevanța descoperirilor pentru sănătatea umană.
Antioxidant
Din cele mai cunoscute și abundente studii se discută despre calitatea antioxidantă a ciupercilor King Oyster. Antioxidantul prezent este sub forma unui aminoacid numit Ergotioneină, care se regăsește în proporții de 24 [mg] pe 100 [g] de ciuperci proaspete [4], care este printre puținele surse naturale alimentare care furnizează nivel ridicat. Acest antioxidant are funcția de a prevenii reacția de oxidare care este un proces de deteriorare a celulelor, proces care poate fi asociat cu bolile cronice și cu apariția cancerului [5-11]. Zonele afectate de acest agent antioxidant sunt ochii, rinichii și ficatul.
Scăderea colesterolului
Nivelul crescut de colesterol total (TC), lipoproteinele cu densitate mică (LDL), respectiv cu densitate foarte mică (VLDL), precum și nivelurile scăzute ale colesterolului cu densitate ridicată (HDL) au fost identificate ca factori de risc majori în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ciupercile King Oyster sunt bogate în conținut de fibră, steroli, proteine, microelemente și o valoare calorică redusă, ceea ce le face aproape ideale pentru dietele concepute pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus există 2 studii [12-13] publicate în U.S. NIH (National Institutes of Health), care studiază o dietă suplimentată cu King Oyster sub formă de pudră pe șoareci. Din aceste studii se remarcă faptul că polizaharidele bioactive extrase din ciuperci au îmbunătățit echilibrul bacteriilor intestinale ale șoarecilor și au crescut aportul de grăsimi eliminate. Concluzia celor două studii este: printr-o dieta suplimentată de King Oyster pudră s-a realizat o scădere a colesterolului total (TC) și a LDL în comparație cu una nesuplimentată.
Îmbunătățirea nivelului glicemic din sânge și a senzației de „saturație” după masă
Pe lângă nutrimente menținute mai sus, ciupercile King Oyster, mai conțin diferite tipuri de fibre alimentare, inclusiv fibre fermentabile și nefermentabile. Printre aceste fibre se regăsește și β – glucanul, care este o fibră alimentară regăsit în cantității de 4.42 [g] per 100 [g] de King Oyster proaspăt [4], demonstrată în mai multe studii [14-15], că are un rol în prevenirea rezistenței la insulină, dislipidemiei, hipertensiunii arteriale și a obezității. În 2022, s-a realizat un experiment [16] care a studiat efectele de post-masă ale ciupercii King Oyster asupra nivelului de zahăr din sânge și a senzației de foame. Participanții au consumat două mese diferite la intervale diferite, una conținând ciuperci King Oyster și respectiv o masă de control echilibrată în ceea ce privește caloriile și macronutrienții. După fiecare masă, au fost efectuate teste de sânge la fiecare 30 minute până la 3 ore după masă. În final, participanții, care au consumat ciupercile King Oyster, au avut o reacție mai scăzută a zahărului din sânge și un nivel al unui „hormon de foame”, numit ghrelin, mai scăzut după masă împreună cu o senzație de sațietate și o dorință mai mică de a mânca.
Alte studii și beneficii
continuare, există multe studii de la diferite surse, reviste și articole de specialitate care au ajuns la mai multe concluzii pornind de la cele 3 aspecte prezentate mai sus. Printre acestea se enumeră:
Interacțiunea cu hormonii, în special testosteronul și estrogenul [16-17];
Imunologie și inflamație [18];
Sănătate cardiovasculară, în special ateroscleroză și nivelul de trigliceride [19-20];
Interacțiunea cu cancerul și anti oxidarea [5-11];
Metabolismul oaselor [21].
Pentru mai multe informații am asigurat toate sursele bibliografice pe care le-am utilizat în sintetizarea acestui articol, utilizând surse de încredere în mare parte articole, lucrări științifice și publicații ale U.S. National Institutes of Health și ale revistei de specialitate Science Direct.
Bibliografie
Daily Value on the Nutrition and Supplement Facts Labels. (2024). Preluat de pe U.S. Food & Drug Administration: https://www.fda.gov/food/nutrition-facts-label/daily-value-nutrition-and-supplement-facts-labels
About the King Oyster Mushroom (Pleurotus Eryngii). (2024). Preluat de pe Smithy Mushrooms: https://smithymushrooms.com/blogs/news/king-oyster-mushrooms-pleurotus-eryngii
Stamatia-Angeliki Kleftaki et al(2022) A Randomized Controlled Trial on Pleurotus eryngii Mushrooms with Antioxidant Compounds and Vitamin D2 in Managing Metabolic Disorders. Preluat de pe U.S. NIH National Library https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9686718/
Mushroom, king oyster. (2021, October 28). Preluat de pe U.S. Department of Agriculture: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2003599/nutrients
Beelman, R. B., Kalaras, M. D., Phillips, A. T., & Richie, J. P. (2020). Is ergothioneine a 'longevity vitamin' limited in the American diet. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7681161/
Borodina, I., Kenny, L. C., McCarthy, C. M., Roberts, T. J., Hoek, S. A., & Kell, D. B. (2020). The biology of ergothioneine, an antioxidant nutraceutical. Preluat de pe Cambridge University Press: https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/biology-of-ergothioneine-an-antioxidant-nutraceutical/8DF489EB1B7354B84B0058B8CF11A3DF
Kalyoncu, F., Oskay, M., Sağlam, H., Erdoğan, T. F., & & Tamer, A. U. (2010). Antimicrobial and antioxidant activities of mycelia of 10 wild mushroom species. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20192845/
Smith, E., Ottosson, F., Hellstrand, S., Ericson, U., Orho-Melander, M., Fernandez, C., & Melander, O. (2019). Ergothioneine is associated with reduced mortality and decreased risk of cardiovascular disease. Preluat de pe BMJ Journals: https://heart.bmj.com/content/106/9/691
Wang, S. J., Li, Y. X., Bao, L., Han, J. J., Yang, X. L., Li, H. R., . . . & Liu, H. W. (2012). Eryngiolide A, a cytotoxic macrocyclic diterpenoid with an unusual cyclododecane core skeleton produced by the edible mushroom Pleurotus eryngii. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22769974/
Wu, L.-Y., Kan, C., Cheah, I., Chong, J., Xu, X., Vrooman, H., . . . Halliwell, B. (2022). Low Plasma Ergothioneine Predicts Cognitive and Functional Decline in an Elderly Cohort Attending Memory Clinics . Preluat de pe MDPI Open Access Journals: https://www.mdpi.com/2076-3921/11/9/1717
Zeng, X., Suwandi, J., Fuller, J., Doronila, A., & & Ng, K. (2012). Antioxidant capacity and mineral contents of edible wild Australian mushrooms. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22522306/
Alam, N., Yoon, K. N., Lee, J. S., Cho, H. J., Shim, M. J., & Lee, T. S. (2011). Dietary effect of Pleurotus eryngii on biochemical function and histology in hypercholesterolemic rats. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3730794/
Nakahara, D., Nan, C., Mori, K., Hanayama, M., Kikuchi, H., Hirai, S., & Egashira, Y. (2020). Effect of mushroom polysaccharides from Pleurotus eryngii on obesity and gut microbiota in mice fed a high-fat diet. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31865422/
Suzanne, M. Z., Iain, F. G., Sandra, D., Jane, T. M., & Robert, E. S. (2018). Effects of oat β-glucan consumption at breakfast on ad libitum eating, appetite, glycemia, insulinemia and GLP-1 concentrations in healthy subjects. Preluat de pe ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666318303945
Thomas, M. W., Susan, M. T., Susan, E. S., Alexandra, L. J., Adish, E., Ruedi, D., . . . Robert, E. S. (2020). Increasing oat β-glucan viscosity in a breakfast meal slows gastric emptying and reduces glycemic and insulinemic responses but has no effect on appetite, food intake, or plasma ghrelin and PYY responses in healthy humans: a randomized, placebo-controlled. Preluat de pe ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522010073
Stamatia-Angeliki, K., Stamatia, S., Charalampia, A., Aristea, G., Chara, T., Georgios, I. Z., . . . Andriana, C. K. (2022). Pleurotus eryngii improves postprandial glycaemia, hunger and fullness perception, and enhances ghrelin suppression in people with metabolically unhealthy obesity. Preluat de pe ScienteDirect: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661821005636
Yaoita, Y., Yoshihara, Y., Kakuda, R., Machida, K., & & Kikuchi, M. (2002). New sterols from two edible mushrooms, Pleurotus eryngii and Panellus serotinus. . Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11964010/
Han, E. H., Hwang, Y. P., Kim, H. G., Choi, J. H., Im, J. H., Yang, J. H., . . . & Jeong, H. G. (2011). Inhibitory effect of Pleurotus eryngii extracts on the activities of allergic mediators in antigen-stimulated mast cells. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21440028/
Mizutani, T., Inatomi, S., Inazu, A., & & Kawahara, E. (2010). Hypolipidemic effect of Pleurotus eryngii extract in fat-loaded mice. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20354346/
Mori, K., Kobayashi, C., Tomita, T., Inatomi, S., & & Ikeda, M. (2008). Antiatherosclerotic effect of the edible mushrooms Pleurotus eryngii (Eringi), Grifola frondosa (Maitake), and Hypsizygus marmoreus (Bunashimeji) in apolipoprotein E-deficient mice. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19083429/
Kim, S. W., Kim, H. G., Lee, B. E., Hwang, H. H., Baek, D. H., & & Ko, S. Y. (2006). Effects of mushroom, Pleurotus eryngii, extracts on bone metabolism. Preluat de pe U.S. NIH National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16359759/